zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Земята се приближава до точката на възстановяване на горите



17 ноември 2006, здраве.bg

Това са резултатите от мащабно изследване, проведено от международен екип от учени с ръководител професор Пека Каупи (Pekka Kauppi) от Университета в Хелзинки.
Учените твърдят, че времето, когато новите дървета ще израстнат повече, отколкото се унищожават от хората, не е толкова далечно. Това е главният извод на изследването Forest Identity, което детайлно е изучило и анализирало състоянието на горите в 50 страни с най-големи горски запаси. При провеждане на изследването са отчетени редица параметри: данни за площите, покрити с гори, обем на дървесината в тях, усвоения въглерод и способността да се усвоява въглерод, темпа на растеж на зелената биомаса.
Резултатите показват, че за последните 15 години (от 1990 до 2005) 22 от 50-те страни, най-богати на гори, са увеличили своя горски запас, но в страни като Бразилия и Индонезия горите продължават да се унищожават с такава скорост, че компенсират ръста в другите места от планетата.
Изследването показва също, че през последните 15 години много държави са достигнали “точката на прехода”, при която нарастването на горските запаси превишава темповете на тяхното унищожаване.

още потемата

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.