zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамини, полезни за зрението



Витамини, полезни за зрението

здраве.bg

При заболявания на очите организмът се нуждае особено много от витамини А, В и С, т.е. “класическите” антиоксиданти + многофункционалния витамин В. Затова и правилното хранене, насочено към запазването на очите и поддържането на техните функциите, трябва да включва в себе си продукти, в които тези витамини са в по-голямо количество.

Витамин А се съдържа най-много в морковите, доматите, марулите, зеления грах, лука, изварата.
Витамини В - в зеленчуците, гъбите, млечните продукти.
Витамин С - в шипката, картофите, киселото зеле, цитрусовите плодове.

Най-богатият източник на витамин С е сокът от моркови. Той отлично “храни” цялата очна система и се усвоява бързо и добре. Този сок може да се пие според желанието, но два пъти годишно всяка сутрин в продължение на 1 месец трябва да се изпива по 1 чаша сок от моркови. Не трябва да се забравя, че салатата от пресни моркови, задушените моркови и сокът от моркови е добре да се употребяват със сметана или олио, тъй като витамин А е мастноразтворим.

При заболявания на очите и зрителния нерв, при катаракта и конюнктивит е ефективен сокът от магданоз. Той е един от силнодействащите сокове и затова не трябва да се приемат повече от 30-40 мл дневно. Може да се смесва с вода или друг зеленчуков сок. Изключително полезна е сместа от моркови и магданоз. Цвеклото също “освежава” очите и прочиства кръвта. 2 супени лъжици сок от цвекло могат да се добавят към сока от моркови и магданоз.

Положително въздействат на кръвоносните съдове на очите и кайсиите във всякакъв вид: пресни, сушени или на сок. Те запазват своите уникални свойства, като се смесят със захар (1 чаша захар на 1 чаша боровинки). През зимата могат да се съхраняват в хладилник.

Задължително пийте шипков чай, който съдържа...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.