zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Google вече помага и при диагностиката на сложни заболявания



15 ноември 2006, здраве.bg

Най-популярната интернет търсачка всъщност с добър успех може да се използва и при диагностициране на сложни заболявания, смятат изследователи от болницата “Принцеса Александра” в Брисбейн (Австралия) в статия, публикувана в Journal of Medicine.
В хода на проведения от тях експеримент Google е помогнала да се постави правилна диагноза при 58% от най-трудните случаи.
Първоначално учените са провели търсене в Google по зададени ключови думи. След това произволно са избрали диагнози, намарени в Интернет чрез търсачката и са ги сравнили с правилните диагнози, представени в списанието. При 58% от тези случаи Google е дал правилен отговор.
Експертите твърдят, че ако търсенето с помощта на Google се прави от лекари, логично те получават по-добър резултат, отколкото пациентите, на които е трудно да изберат правилната от няколкото предлагани диагнози.
Резултатите от изследването привлякоха вниманието на медицинските среди и бяха публикувани и в престижното издание British Medical Journal. Специалистите заявяват, че “и лекарите и пациентите все по-ефективно използват Интернет и все често използват Google за търсене на медицинска информация”.
Представителите на Асоциацията за защита правата на пациентите във Великобритания вече изрази силна тревога от този факт, тъй като пациентите в много случаи избират погрешна диагноза с всички последици от това.
Според австралийските специалисти обаче най-важното в случая са възможностите, които Google предоставя най-вече в помощ на специалистите, защото те получават безплатен достъп до мнението и опита на други техни колеги. Според тях “пациентът, който е склонен да си поставя сам диагноза, би го направил независимо с какво количество информация разполага”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.