zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хората, доволни от живота, по-рядко боледуват от грип и други инфекциозни заболявания



15 ноември 2006, здраве.bg

Тези хора, които са доволни от своя живот и не се нервират за дреболии, боледуват по-рядко от грип и други остри инфекциозни заболявания, отколкото песимистите и вечно недоволните. Това е мнението на американски учени от университета “Карнеги Мелън” (Carnegie Mellon University).
Проф. Коен – ръководител на изследователския екип е посветил вече няколко години на на пръв поглед съмнителната връзка между оптимизма и лъчезарното настроение и здравето на горните дихателни пътища. Той обаче вече е убеден, че доволните хора при сблъскването си с вирусните инфекции по-рядко се оплакват от неприятните симптоми на настинката. Те просто не смятат за проблем обикновената кашлица или запушения нос.
Учените са наблюдавали психологическите характеристики на участници в експеримент, анализирайки промените в тяхното настроение, общото ниво на оптимизма им и други показатели. По този начин при всеки участник е било определено индивидуалното “ниво на щастие”.
За учените вече не подлежи на съмнение, че доброто разположение на духа действително работи като допълнителна имунна защита на организма. Най-доброто в случая според тях е, че за да заработи тя най-голямо значение има силата на самоубеждението у всеки човек, а не евентуалната намеса на лекар-специалист: “В крайна сметка най-важно е хората да осъзнават, че здравето е на първо място в техните собствени ръце”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    психология    aлтернативи    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.