zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Депресията води и до изменения в мозъка



14 ноември 2006, здраве.bg

Генът, свързан с повишената склонност към депресия и психични заболявания, предизвиква изменения в структурата на главния мозък, посочват американски учени в статия от новия брой на Journal of Neuroscience. Вниманието на изследователите е съсредоточено върху носителя на единия от двата варианти на гена - пренасящия серотонина SERT-1.

Резултатите от предишни изследвания вече доказаха, че хората, притежаващи “намален” вариант на този ген, се отличават с повишена склонност към депресия и психични разстройства.

По време на новото изследване учените са установили, че задната част на таламуса на главния мозък при такива пациенти, т.е. мястото на локализация на негативните емоции, е увеличено с 20% и съдържа с 20% повече нервни клетки.

Едновременно с това учените са констатирали намалени размери на определени отдели на мозъка у носителите на намалената версия на SERT. Белтъчината, чиято структура са кодира от този ген, способства за обратното захващане на серотонина, който се изработва от клетките на главния мозък.

Повечето съвременните антидепресанти блокират този процес, който има непосредствено отношение към резките промени на активността и настроението при психически неустойчивите хора.

Според мнението на професор ДуайтДжърман, един от участниците в изследователския проект, 17% от хората са носители на двете копия на кратката версия на SERT, свързана с повишената склонност към депресия: “При хората, страдащи от това заболяване, мозъкът е устроен по друг начин и за да се постигне ефективно лечение, тези пациенти трябва да бъдат открити, преди измененията в тях да станат необратими”.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    лекарства    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.