zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да разберем дали сме се натровилиКак да разберем дали сме се натровили

При хранително натравяне е важно да се установи на каква храна се дължи то.

Характерни симптоми и първа помощ при хранителни натравяния.

здраве.bg

През есента специалистите обикновено говорят за втората сезонна вълна на натравянията, която е свързана с употребата на консервирани продукти, все по-често заместващи пресните плодове и зеленчуци. Предлагаме ви симптомите на някои конкретни натравяния и какви мерки можете да вземете преди да дойде помощта на лекаря:

Гъбни натравяния

Симптомите се проявяват след 5 до 7 часа: треска, остра болка в стомаха, гадене, повръщане, виене на свят, бавен пулс. Необходима е незабавна намеса на специалист и постъпване в болница. До идването на лекаря можете да направите промивка на стомаха или клизма с добавена отвара от лайка (1 с.л. цвят на 300 мл вода). След това дайте на болния слабително, стоплете го, накарайте го да изпие чаша силен чай. Върху главата поставете студен компрес, а върху стомаха - грейка.

Натравяне с компот или сладко

Признаците се появяват след 7-8 часа: гадене, повръщане, затруднено дишане. Промийте стомаха с подсолена вода или слаб разтвор на калиев перманганат, дайте слабително, направете клизма. След прекратяване на повръщането болният трябва да приеме таблетка активен въглен (при липса може да се замени с кисело мляко или яйчен белтък). Препоръчва се приемането на много течности. Едно денонощие може да се гладува, а след това да се премине на супи и отвари.

Ботулизъм

Първите признаци на болестта са влошаване на зрението (раздвоен образ, замъгленост), разширяване на зениците, усещане за сухота и дращене в гърлото, спазми в мускулите на езика. При опит да се пие вода, течността се излива през носа.

Болестта се проявява около 12 часа след като консумирането на развалената консерва. Веднага трябва да се извика бърза помощ, тъй като е възможно да се стигне до спиране на дишането. В очакване на лекаря стомахът трябва да се промие с топъл 2% разтвор на сода и да се даде на болния слабително.

За да се избегнат срещите с не по-малко опасните бактерии, лекарите препоръчват да се обръща особено внимание на следните продукти:

•...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.