zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болестите променят човешкия характер



Болестите променят човешкия характер

Различните заболявания влияят по свой начин върху психиката.

здраве.bg

Нищо не променя особеностите на личността така както хроничните заболявания, твърдят специалисти по психосоматика в своя статия, публикувана в новия брой на изданието Psychology Today. Според тях различните заболявания с хроничен характер могат да променят характера на човека до неузнаваемост.

От заболяванията на бъбреците до неврозата има само крачка

Болестите на бъбреците обикновено предизвикват обща интоксикация на организма. Това води до отпадналост, понижена способност за концентрация, умора и нежелание за контактуване с околните. Болните трудно се съсредоточават и още по-трудно работят. Проявяват се трескави колебания в настроението, сълзливост. Изострянето на хроничните пиелонефрити и камъните в бъбреците създават още едно дисконфортно състояние - често посещаване на тоалетната, което създава води до обща невроза и дори зацикленост.

Бъдете деликатни с тези болни, защото у тях може да се развие, т.н. “невроза на пикочния мехур”, при която най-малката стресова ситуация води до постоянно ходене по малка нужда.

Страдащите от сърдечно-съдови заболявания не понасят самотата и се страхуват да шофират

Исхемичната болест на сърцето, хипертонията, астмата правят човека тревожен и мнителен. Често за хората, страдащи от тези заболявания, са характерни немотивирани изблици на гняв, завършващи със сълзи или слабост. Това има научно обяснение. Хипоксията на съдовете и тъканите на мозъка предизвиква тези резки промени в настроението. Хората стават по-обидчиви, трудно прощават чуждите грешки и имат повишени изсквания към заобикалящите ги. Възгледите за живота става по-песимистични.

Хората, преживели инфаркт, осъзнават, че са били на “косъм от смъртта”, и често стават суетни, трескаво активни. Залявят се за много неща едновременно, страхувайки се, че няма да успеят да ги завършат т.е. бързат да живеят. Появява се и ненатрапчив страх от смъртта, например страх...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.