zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Европейска здравна карта ще ни дава безплатен достъп до спешна помощ в ЕС



9 ноември 2006, дневник.bg
четете още в дневник.bg


Тя ще бъде задължителният документ, с който българите ще получават безплатна спешна помощ в страните-членки на общността след 2007 г. Това реши Народното събрание с приетите промени в Закона за здравното осигуряване.
Европейската здравна карта ще се издава на всички българи, които трябва да подадат искане за това чрез Районните здравноосигурителни каси. Карти няма да се издават на лицата, които дължат здравни вноски, както и на българите, живеещи трайно в чужбина. Срокът на валидност на картата е една година, а за пенсионерите десет години. Непълнолетните ще получават здравна карта с валидност до навършване на пълнолетието, но за не повече от 5 години.
Въвеждането на здравната карта отменя необходимостта от медицинските застраховки, които се правеха при пътуване в чужбина и в частност в страните от ЕС, коментираха депутати от Здравната комисия.
Около 3 милиона лева са предвидени за обезпечаване на спешната медицинска помощ, която ще ни бъде оказвана при престоя ни в държави от общността. Здравната каса ще превежда на съответните лечебни заведения в ЕС парите за оказаната конкретна медицинска услуга.
Според Тодор Кунчев от левицата най-сериозният риск е, че не може да се прогнозира колко точно българи ще имат нужда от спешна помощ в европейските страни и колко точно пари ще са нужни за това. Според депутатите Здравната каса трябва да има готовност да реагира при нужда от допълнителни средства.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.