zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Европейска здравна карта ще ни дава безплатен достъп до спешна помощ в ЕС9 ноември 2006, дневник.bg
четете още в дневник.bg


Тя ще бъде задължителният документ, с който българите ще получават безплатна спешна помощ в страните-членки на общността след 2007 г. Това реши Народното събрание с приетите промени в Закона за здравното осигуряване.
Европейската здравна карта ще се издава на всички българи, които трябва да подадат искане за това чрез Районните здравноосигурителни каси. Карти няма да се издават на лицата, които дължат здравни вноски, както и на българите, живеещи трайно в чужбина. Срокът на валидност на картата е една година, а за пенсионерите десет години. Непълнолетните ще получават здравна карта с валидност до навършване на пълнолетието, но за не повече от 5 години.
Въвеждането на здравната карта отменя необходимостта от медицинските застраховки, които се правеха при пътуване в чужбина и в частност в страните от ЕС, коментираха депутати от Здравната комисия.
Около 3 милиона лева са предвидени за обезпечаване на спешната медицинска помощ, която ще ни бъде оказвана при престоя ни в държави от общността. Здравната каса ще превежда на съответните лечебни заведения в ЕС парите за оказаната конкретна медицинска услуга.
Според Тодор Кунчев от левицата най-сериозният риск е, че не може да се прогнозира колко точно българи ще имат нужда от спешна помощ в европейските страни и колко точно пари ще са нужни за това. Според депутатите Здравната каса трябва да има готовност да реагира при нужда от допълнителни средства.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 

more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.