zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Още нещо за шоколадаОще нещо за шоколада

Не го отбягвайте, само внимавайте в количеството.

8 ноември 2006, здраве.bg

Както и много други видове храни шоколадът не е вреден сам по себе си, всичко опира до количеството. Проблемът в случая е най-често психологически - когато започнеш да ядеш шоколад, е много трудно да се спреш.
Вина за това не бива да се търси - влечението към сладкото е заложено в човешките гени. Захарта е необходима на човека за неговото оцеляване. Мозъкът на практика се изхранва само от захарта под формата на глюкоза, а целият организъм предпочита захарта като източник на енергия. Неслучайно и малките деца предпочитат сладкия вкус пред всички останали.

Ето и малко повече информация за шоколада:
- В 30 грама млечен шоколад се съдържат около 140 калории и около 1 пакетче (5 г) захар.
- Средното съдържание на мазнини в 30 г шоколад е 9 г (около 55% от общата калоричност). В скъпите видове шоколад има повече мазнини.
- Колкото и да е удивително, в шоколада има дори целулоза (около 1 г в 30 г шоколад).
- При хората, които приемат лекарства от групата на инхибиторите (а също препарати, съдържащи жълт кантарион), е възможно в резултат на употребата на шоколад да се стигне до повишаване на артериалното налягане. Малко количество шоколад като правило не може да предизвика този ефект. Той може да се прояви само при някои хора с особена чувствителност.
- В шоколада се съдържат вещества, чието действие наподобява действието на марихуаната и кофеина, т.е. те работят подобно на медиатор на главния мозък, участващ във възникването на наркотична зависимост. Шоколадът като цяло подобрява състоянието на организма – дава прилив на свежест и енергия. Последни изследвания сочат, че някои компоненти на шоколада в съчетание със захарта са способни да облекчават болката – най-вече психическата. Може би затова шоколадът е признато “лекарство за нещастна любов”.
- Шоколадът съдържа вещества от групата на флавоноидите (подобни компоненти има и в червеното вино и в гроздето). Те са изключително полезни за сърцето и кръвоносните съдове.
Така че най-общо може да се каже: яжте шоколад...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    психология    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.