zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

От 2007 г. осигурителните вноски ще се смятат за дължими от датата на тяхното начисляване7 ноември 2006, Агенция Фокус
още новини от агенцията


От началото на следващата година осигурителните вноски ще се смятат за дължими от датата на тяхното начисляване, а не от датата на тяхното плащане, както е в момента, реши Надзорният съвет на НОИ. Промяната се налага, тъй като в момента много работодатели плащат само аванси без заплати и по този начин ощетяват работниците, когато те трябва да получат обезщетения за болнични, майчинство или да се пенсионират, обясни управителят на НОИ Йордан Христосков.
"Много от работодателите не изплащат заплати, за да не стават дължими вноските и да не се начисляват наказателни лихви върху дължимите суми. Те през това време под формата на различни аванси или с нелегитимни пари, неосчетоводени пари извършват неофициални плащания. През това време обаче, когато нямат трудово възнаграждение, няма и осигурителен стаж и това засягаше хората както по отношение на права в краткосрочното осигуряване, вече казах за болест, за майчинство, за безработица, така и много хора, които очакват да бъдат пенсионирани особено в предприятия, където по 2-3 години не са изплащани заплатите", заяви Йордан Христосков.
От следващата година хората, които са навършили възраст за пенсиониране, но не излязат в пенсия ще получават по-голям процент като бонус при пенсионирането за всяка година стаж, която са натрупали над необходимата възраст.
Информацията е на БНР.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.