zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диетите имат важна роля в профилактиката на инсулта



7 ноември 2006, здраве.bg

Диетата е един от компонентите на профилактика на мозъчния инсулт и има много по-голямо значение, отколкото е прието да се смята. Статините (тип медикаменти) например оказват силно действие върху нивото на липидите на гладно. Те могат да намалят нивото им с 50-60% на гладно, а диетата с ниско съдържание на мазнини - само с 5-10%.

Резултатите от различни изследвания показват, че т.н. средиземноморска диета, която включва голямо количество полезни полиненаситени мазнини, зърнени храни, плодове и зеленчуци, т.е. все храни с ниско съдържание на холестерол и животински мазнини, намалява риска от инфаркт с 60% в продължение на 4 години в сравнение с диетата, препоръчвана от Американската кардиологична асоциация. Този ефект почти 2 пъти надвишава ефекта на статините, наблюдаван в изследване, проведено от скандинавски специалисти, в което относителният риск от инфаркт на миокарда, при правилно хранене, в продължение на 6 г. намалява с около 40%.

Основният проблем обикновено се състои в това, че много пациенти имат неразпознат недостиг на витамин В12, изискващ назначаването на по-големи дози от него.

Несполучливи се оказват и опитите да се постигне положителен ефект чрез назначаването на хранителни добавки, съдържащи големи дози витамини Е и С и бета-каротин. Според много специалисти традиционните за средиземноморската диета големи количества плодове и зеленчуци дават на организма естествените антиоксиданти, от които той има нужда и резултатът е много по-добър, отколкото приемането им по изкуствен път.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.