zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Между депресията и остеопорозата има пряка връзка6 ноември 2006, здраве.bg

Така смятат изследователи от Европейския университет в Йерусалим, с което обясняват факта, че антидепресантите не само лекуват душата, но и укрепват костите на пациента.

Остеопоразата е едно от най-разпространените заболявания. От нея страдат главно жените в напреднала възраст. Всяка четвърта жена на възраст над 55 години страда от остеопороза. Шансовете на всяка жена поне веднъж в живота за някакво счупване, обусловено от остеопорозата, са 33%, докато при мъжете този показател е 16%.

В 10% от случаите счупванията, предизвикани от остеопороза, водят до летален изход.
Според изследователите от Европейския университет костите стават по-чупливи поради нарушенията в процеса на обновяване на костната тъкан и намаляване на броя на клетките (остеобластоми), а лечението с антидепресанти възвръща не само нормалното поведение, но и прекратява разрушаването на костната тъкан.

Учените предполагат, че механизмът на връзката между депресията и състоянието на скелета се осъществява чрез симпатичната нервна система и чрез нейния невромедиатор норадреналин, влияещ на клетъчните механизми на построяването на костната тъкан. Медикаментозното блокиране на норадреналина предотвратява вредното въздействие на депресивното състояние, влияещо върху структурата на костите, твърдят авторите на изследването, чиито резултати са публикувани в новия брой на New England Journal of Medicine.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    лекарства    заболявания    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.