zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Глобалното затопляне може наистина да повлияе сериозно на човешкото здраве



3 ноември 2006, здраве.bg

Процесът на глобалното затопляне може колосално да повлияе на здравето на човека, тъй като човечеството се сблъсква с рязко увеличаване на броя на заболяванията, заявяват учени от Университета Джон Хопкинс (Johns Hopkins University), цитирани от BBC. Те смятат, че именно покачването на средните температури е основна причина за увеличаването на количеството заболявания и появата на нови.
Според изчисленията на американските учени горещината е станала причина за смъртта на 30 000 жители само в Западна Европа през 2003 г. Също така съществува вероятност от повишаване на риска от възникването на инфекциозни заболявания, в частност тропически трески, маларии и други.
И качеството на въздуха оказва силно влияние върху здравето, а както е известно, през последните години той е замърсен както никога досега.
Нарастването на нивото на световния океан също носи заплаха и за хората и за изградените инфраструктури. 13 от 20-те най-големи градове в света се разположени на крайбрежието и тяхното наводняване, което не е толкова абсурдно, колкото изглежда на пръв поглед, на практика би ги направило негодни за живот на човека места.
Разрушителните наводнения, ураганите и сушите, които според специалистите стават все по-силни и по-чести, рязко намаляват производителните способности на селското стопанство в много региони по света, появяват се т.нар. “екологични бежанци”, които заплашват вече са предизвикателство за безопасност и икономиката на някои страни, намалява се количеството и се влошава качеството на питейната вода.
Учените смятат, че за процеса на глобалното затопляне вина имат не само индустриално развитите страни, но и “бедните” държави - димът и саждите от дървените и въглещните пещи, които и до днес активно се използват в тях страни, имат значителен принос за глобалното затопляне. Всеки ден около 2 милиарда души палят около 400 милиона печки, т.е. два пъти повече...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.