Public Citizen настоява за забрана"> Public" />
zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Популярна таблетка за отслабване може да предизвика рак на червата?!1 октомври 2006, здраве.bg

Американската асоциация за защита на правата на потребителите Public Citizen настоява за забрана на продажбата на едно от най-популярните лекарства за отслабване - Ксеникал (Xenical), съобщи Ройтерс.
Обществената организация се базира на данните от лабораторните изследвания на опитни животни, които показват, че лекарственият препарат води до развитието на предракови новообразувания в червата.
Засега експертите Public Citizen настояват да се откаже планираната регистрация за продажба на този продукт без рецепта.
В момента Ксеникал се разпространява в капсули по 120 мг, предназначени за приемане 3 пъти дневно само по лекарско предписание. Швейцарската компания Roche възнамерява да започне продажбата без рецепта в капсули по 60 мг и с ново наименование - Alli.
Според становището на Public Citizen “разрешението за разпространяване на това лекарство без рецепта ще доведе до увеличаване на ръста на раковите заболявания”. По данните от независимо изследване, проведено през декември миналата година, Ксеникал способства за аномален клетъчен растеж в червата. Експертите смятат, че подобни новообразувания са ранни индикатори за онкологичните заболявания на червата, като споменават и 28 случая на рак на гърдата при жени, приемащи Ксеникал от юни 2005 г.
Представителите на компания Roche засега отказват да коментират заявлението на обществената организация, но отбелязват, че повечето специалисти смятат Ксеникал за абсолютно безопасен препарат.
Американската агенция за контрол на храните и лекарствата FDA засега не е излязла със становище по изнесените от обществената организация данни.

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.