zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вредните вещества в някои храни



Вредните вещества в някои храни

здраве.bg

Често естественото ниво на токсини в плодовете и зеленчуците е по-високо, отколкото в продуктите, произвеждани по заводски път. Тези естествени токсини могат да бъдат причина за редица заболявания (дори и ракови), както и за вродени недъзи.

Ако искате да се предпазите от излишни проблеми със здравето, трябва да избягвате употребата на някои обичайни продукти – особено в големи количества.

Предлагаме ви списък на най-опасните за здравето групи химически вещества и хранителните продукти, в които те могат да се срещнат:

- Соланин
Когато извадените картофи са подложени на пряко въздействие на светлината, тяхната повърхност може да позеленее в резултат на отделянето на хлорофил. Позеленяването се съпровожда и от образуване на соланин - токсин, опасен за здравето. Най-голяма концентрация на соланин се съдържа под самата кора на картофите, но ако ги изрязваме по-дълбоко по време на тяхното белене, можем да избегнем попадането на голямо количество от този токсин в организма.
Приготвянето на зеленчуци на пара или в кипяща вода намалява нивото на соланин в тях с до 40%.
Соланинът може да стане причина за стомашни разстройства и за проблеми, свързани с работата на дихателните органи. Доказано е също, че соланинът в големи количества в повечето случаи води до аборт.

- Цианогенни гликозиди
Тези вредни вещества понякога се съдържат в много зеленчуци като зелето, бялата ряпа, целината. Въпреки мнението на специалистите, че тези продукти са отлично профилактично средство срещу раковите заболявания, те, при наличие на големи количества цианогенни гликозиди, влияят негативно върху работата на щитовидната жлеза и водят до образуването на гуша. Това обаче се отнася само до употребата на тези продукти в суров вид. Ако се преварят, те не представляват опасност за здравето.

- Микротоксини
Микротоксините са една от най-опасните за здравето групи вредни химични вещества, съдържащи се в хранителните продукти. Причина за тяхното образуване са гъбичните...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.