zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Три принципа на закаляването30 октомври 2006, здраве.bg

Непознаването на основните правила при закаляване крие сериозни рискове за здравето и може да има обратен на желания ефект. Ето 3 основни принципа, които е задължително да се спазват:

1. Започнете с кратки процедури и не преследвайте рекорди. В началото продължителността на процедурите и разликата в температурата трябва да бъде малка, като постепенно се увеличава.

2. Повтаряйте процедурите всеки ден. Само при редовни закаляващи процедури организмът може да изгради правилни реакции на студ или горещина. Ако процедурите се прекъснат за 1-2 седмици, всичко трябва да започне от начало.

3. Вслушвайте се в себе си. Избирайте закаляващи процедури, като отчитате своята възраст, здравословното си състояние, начина на живот, дори особеностите на характера. Най-добрият индикатор, показващ дали начинът за закаляване е подходящ за вас, е вашето здравословното състояние след процедурата. Ако нямата неприятни усещания или последствия, продължавайте!

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.