zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Българските яйца и птичи продукти са безопасни за консумация



здраве.bg

Националната ветеринарномедицинска служба е взела всички мерки за недопускане на птичи грип в страната, увери на пресконференция генералният директор на службата д-р Жеко Байчев, предаде www.actualno.com

Мерките включват недопускане на птици през границата от страни, в които има птичи грип.
До момента у нас няма открити нисковирулентни щамове и при първите съмнения за наличие на болестта обществеността ще бъде уведомена, заяви той. Според д-р Байчев не трябва да се създава паника по отношение консумацията на птичи продукти и яйца и българското производство трябва да бъде предпочитано.

Специалистите припомниха още, че при 70 градусова термична обработка на месото и яйцата няма опасност от зараза с болестта.

Регистрираните заболявания на хора за сега са само в страни от Източна Азия и са причинени от непосредствен контакт с болни птици, каза д-р Богдан Петрунов, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Не са регистрирани случаи на предаването на болестта от човек на човек и няма категорични данни за прехвърляне на инфекцията от птиците към хората, посочи той.

Всички ваксини срещу птичи грип към момента са във фаза на разработване или изпробване и този период ще продължи още поне няколко месеца.
На българският пазар се предлагат антивирусни препарати, които засега са най-доброто възможно средство за облекчаване симптомите при евентуална грипна инфекция.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.