zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диета успешно се бори с рака на гърдатаПовече целулоза, зеленчуци и плодове и по-малко мазнини, препоръчват специалисти.

здраве.bg

Някои изследвания показват взаимната връзка между диетическите особености и показателите на оцеляване при рак на гърдата.

Американски изследователи от Университета Джон Хопкинс (Johns Hopkins University) са изучили влиянието на диета, включваща мазнини, целулоза, зеленчуци, плодове и микронутриенти (фолати, каротиноиди, витамини). Те са изследвали 516 жени в период на менопауза, на които е поставена диагноза рак на гърдата. В продължение на 1 година пациентките са водели дневник за своето хранене. Резултатите показват, че употребата на фолати, витамин С и каротиноиди значително намалява смъртността.

Специалистите смятат, че намаляването на употребата на мазнини и увеличаването на целулозата, зеленчуците и плодовете позволява да се подобрят показателите на оцеляване при рак на гърдата, твърди публикацията в списание New England Journal of Medicine.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    aлтернативи    заболявания    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.