zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зависимостта от Мрежата не е болестТя не създава зависимост, подобна на тази в резултат на алкохола и наркотиците, смятат специалисти.

24 октомври 2006, здраве.bg

Веднага след като интернет завладя хората, започнаха и споровете за зависимостта от Мрежата като особен вид психологическо разстройство, характеризиращо се с пристрастеност.
Специалисти от медицинското училище към Стандфордския университет (Stanford University) в Калифорния твърдят, че зависимостта от Интернет не може да бъде наречена болест дори с САЩ. Те са анкетирали повече от 3 хиляди души и са констатирали, че всеки 8 жител на страна изобщо не използва Интернет. Редовно в Мрежата са 70% от хората, като само 14% от тях трудно се справят без Интернет, 12,3% се опитват да се ограничат в използването му, а 8,7% се опитват да скрият своето пристрастие към Интернет от семейството си, приятелите и колегите.
Учените, участвали в изследването, смятат, че Мрежата действително облекчава живота, но с всяка година се увеличава броят на хората, които се обръщат към психолозите с оплаквания за своето пристрастие към киберпространството. “Тези хора нямат психическо отклонение от нормата, следователно са здрави, а интернет зависимостта не е медицинска диагноза. Мрежата не предизвиква зависимости като алкохолните или наркотичните вещества, но не трябва да се забравя, че часовете, прекарани пред компютъра, все пак могат да се отразят пагубно на здравето”, се казва в статията, публикувана в New England Journal of Medicine.
Самите автори на изследването допускат, че не е изключено направеният извод да бъде коригиран и това изследване да се окаже просто крачка към определяне на клиничната картина на интернет зависимостта.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    деца    изследвания    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.