zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кръвен анализ може да диагностицира рак на белите дробове



Новият способ за ранна диагностика може да даде шанс за живот на милиони.

20 октомври 2006, здраве.bg

Анализ на кръвта може да помогне за откриване на рак на белите дробове в ранна фаза и с това да спаси живота на милиони хора, показват предварителните резултати от изследването на френски учени, изнесени на годишния конгрес на Европейското онкологично общество.
Ракът на белите дробове е едно от най-разпространените онкологични заболявания. Всяка година от него умират над 2 милиона души по света.
С методите за диагностика, с които в момента разполага медицината, заболяването се открива в стадий, когато вече е късно за 75% от пациентите и 84% от тях живеят по-малко от 5 години след поставянето на диагнозата.
Основна трудност при диагностицирането в момента е, че при ракът на белите дробове се наблюдават изменения, характерни и за други белодробни заболявания, например емфизем.
Новият тест, разработен от групата френски учени от Монпелие, Франция, е базиран на изследване на протеините, изработвани от раковите клетки. Теоретично тези протеини могат да бъдат засечени много преди първите видими прояви на рака на белите дробове и преди заболяването да бъде констатирано чрез рентген.
Новият метод за диагностика е все още във фаза на лабораторни тестове, но ако тя се окаже успешна (за което ще бъдат нужни между 5 и 10 години), тестът може да бъде пригоден е за откриване на други онкологични заболявания.
Според френските специалисти, ако човек прави такъв тест веднъж на половин година, той ще има много голям шанс (в момента към 90%) заболяването да бъде открито във фаза, когато лечението може да бъде далеч по-успешно.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.