zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Дълго не означава полезно, когато става дума за спортуване



По-важно е краткото, но пълноценно натоварване, твърдят британски специалисти.

18 октомври 2006, здраве.bg

Извънредното натоварване и продължителните часове, прекарани в спортните зали, могат да се окажат напразна загуба на време и дори да донесат вреда, твърдят учени от University of Glamorgan.

Ползата от упражненията ще остане същата, дори ако се прекарва в спортната зала само 2/3 от времето за обичайните тренировки. Продуктивността на тренировката и времето, отделено за нея, са свързани само отчасти, са казва в статията на британските учени, публикувана в British Journal of Sports
Medicine
.

Не е целесъобразно да се тренира дълго време, ако същите резултати могат да се постигнат за по-кратък интервал от време. Учените са наблюдавали две групи спортисти, намиращи се на възстановителен режим на тренировки (обикновено след травми, болести, тежки състезяния). В една от групите спортистите са тренирали 3 пъти повече. Въпреки разликата в натоварването, увеличаването на физическата мускулна сила и намаляването на обема на мастните наслагвания в двете групи е било напълно еднакво.

Очевидно е, че не е необходимо да си тръгваме от спортните зали, след като сме се натоварили до краен предел, казват специалистите. И тук действа правилото за превъзходството на качеството над количеството. Заниманията със спорт могат да продължават по-малко време, но те трябва да са по-интензивни. Така ще се постигне по-силно изразен резултат за по-кратко време.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.