zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ракът и СПИНът не са най-смъртоносните заболявания на Земята



Начело на тъжната статистика все още са далеч по-традиционни за човека болести, се казва в доклад.

18 октомври 2006, здраве.bg

Разбира се, ракът и СПИНът са причина за смъртта на огромно количество хора, но според статистиката още по-голям процент хора умират от други заболявания.
Според данните за 2002 г., изнесени в специален доклад на Световната здравна организация (СЗО), 33% от хората са починали от инфекциозни заболявания, към които се отнася и СПИН: 3,7 милиона души са жертвите на остри заболявания на дихателните пътища, 2,9 милиона - на туберкулозата на белите дробове и на други органи и системи, 2,5 милиона - на инфекциозната диария и 2,3 милиона - на СПИН.
29% от смъртността на Земята през 2002 г. е била обусловена от сърдечно-съдовите заболявания. Онкологичните заболявания са на трето място, като са причина за 12% от всички случаи с летален край.
Погрешно е мнението, че “СПИН е болест № 1”. Различните обществени и медицински организации правят подобни заключения единствено с цел да предпазят хората от необмислени постъпки и да ги накарат да прилагат различни методи за защита от заразяване. От СПИН в САЩ за последните 13-15 години са умрели 350 000 души, т.е. 20-22 хиляди годишно, а в същото време от автомобилни катастрофи в страната загиват всяка година 50-55 хиляди души.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    нормативи    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.