zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравната каса ще плаща по-малко от една пломба



Стоматолозите твърдят, че цените няма да скочат.

16 октомври 2006, дневник.bg
четете още в дневник.bg


Националната здравноосигурителна каса е отделила 61.5 млн. лв. за стоматологични услуги през следващата година. Увеличението спрямо тази е по-малко от 2 млн. лв., се вижда от проекта за Национален рамков договор (НРД) за 2007 г.

По този повод ръководството на Съюза на стоматолозите в България (ССБ) е решило да поиска мораториум върху предлаганите от касата текстове в новия договор. Ще настояваме да се запази същият пакет от услуги, който изпълняваме през тази година, обясни д-р Николай Шарков, шеф на съсловната организация. Според него пакетът е утвърден в практиката и не са нужни корекции. Допълнителните пари по думите му ще бъдат усвоени чрез по-голям брой услуги за пациентите.

Сега децата до 18 години имат право на преглед и четири лечебни дейности - вадене на млечен и постоянен зъб и лечение на кариес и на парадонтит на временен и постоянен зъб. Възрастните могат да получат преглед и две лечебни дейности - вадене на зъб и пломба. Касата плаща около 75% от стойността на услугите. Прегледът струва 7 лв., като касата поема 5.20 лв., а пациентът - 1.80 лв. За пломба с амалгама касата дава 12.59 лв., а пациентът доплаща 4.80 лв. Ваденето на временен зъб и пломбата при децата са безплатни.

И следващата година възрастните хора ще останат без зъби - здравната каса не е предвидила в НРД 2007 пари за протези. Не са планирани средства и за ортодонтски апаратчета за децата, които имат криви или раздалечени зъби, става ясно от документа.

Едва 25% от хората посещават годишно зъболекар, сочат данни на Съюза на стоматолозите. Децата до 5 години имат средно по 4 кариеса на млечните зъби, тези на 12 години вече имат пломби на 1-2 зъба, а всеки четвърти младеж на 18 години е с един изваден постоянен зъб. В държавите от ЕС децата почти нямат кариеси.

Необходимо е общините и държавата да отделят пари за профилактика на стоматологичното здраве поне при децата, подчерта д-р Шарков. В момента в няколко района на страната се изпълнява програма за приемане на флуор, която дава...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    деца    55+    нормативи    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.