zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да победим миризмата на пот



Как да победим миризмата на пот

Отделянето на пот е естествена реакция на организма и е показател за неговото състояние.

здраве.bg

Първото изпотяване на човека обикновено идва веднага след раждането. Потта се предизвиква от емоциите, въздействието на топлината или физическите усилия и се проявява върху лицето, под мишниците, дланите или ходилата. Върху степента на потене влияят настроението, хранителните продукти и напитки, лекарствата и медикаментите, които приемаме и дори хормоналните нива. Тенденцията за потене на дланите и ходилата при някои хора се наследява.

Обикновено температурата на тялото се намира в равновесие, но притокът на топлина нарушава баланса и ни става горещо. За да се възстанови топлинното равновесие, тялото трябва да увеличи топлоотделянето.Това се постига чрез потенето.
Потят се почти всички хора. За разрешаването на този проблем съвременната козметична индустрия е създала специални дезодоранти, антибактериални сапуни и редица други препарати.

Дезодорантът всъщност е препарат, презназначен за отслабване или отстраняване на неприятните миризми. При едни дезодоранти активната част (ароматизаторът) премахва миризмата на пот, при други антибактериалните компоненти спират процеса на разлагане на потта, а при трети - временно са свиват “каналите” на потните жлези. Дезодорантите съдържат поглъщащи миризмите компоненти (дезодоранти), ароматизиращи вещества (одоранти), бактерициди и други компоненти. Всяко от тези вещества има конкретна функция.

Антимикробните вещества възпрепятстват развитието на бактериите, предизвикващи миризмата на пот. Абсорбиращите вещества (например талк) поглъщат миризмата на пот, а ароматизиращите я препокриват. Действието на дезодорантите обикновено продължава 6-7 часа, макар все по-често да се анонсират продукти с 24-часова ефективност. Дезодорантите в аерозолна опаковка са удобни и като правило не оставят петна по дрехите.
Всички средства трябва да се нанасят върху чиста и суха кожа.

Някои хора се потят по-силно от другите. Най-вече за тях са предназначени антиперспирантите. Антибактириалните вещества в тях регулират потенето....

 
добави в:
 
Още по темите:
хигиена    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.