zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Активният начин на живот не скъсява животаРазходваната енергия не е обратнопропорционална на продължителността на живота, твърдят учени.

12 октомври 2006, здраве.bg

Спорното мнение, че живите организми умират в момента, когато те вече са изчерпали своя запас от енергия, и до днес няма научно обяснение. Освен това на преразглеждане може да се постави и теорията за антиоксидантите, коити влияят върху продължителността на живот.
“Новите данни доказват, че разходът на енергия не е свързан по никакъв начин със стареенето”, заявявиха холандски учени, цитирани от BBC, на провелата се преди дни конференция, посветена на стареенето, в щата Вирджиния (САЩ).
Според една от по-ранните теории, на всеки организъм за целия му живот е отредено определено количество енергия. При изразходване на определеното количество калории, настъпва краят на неговия живот. Тази теория вече е преразгледана, но някои учени и до днес смятат, че съществува определена връзка между метаболичните процеси и стареенето.
Преди около половин век физиолозите откриха, че при метаболизма кислородът се разпада до единични атоми, които тогава получиха наименованието “свободни радикали”. Тези атоми на кислорода могат да остават самостоятелни или да се обединяват с водорода. По този начин те са в състояние да повреждат клетките на организма и да предизвикват процеса на стареене. Смята се, че колкото по-бързо в организма се извършва обмяната на веществата, толкова повече свободни радикали се образуват.
Теорията за връзката между разхода на енергията и стареенето обаче и до днес не е потвърдена с научни доказателства. Затова основните усилия на спецаиластите през последните години са насочени към откриването на другите фактори, влияещи върху стареенето и продължителността на живот.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    любопитно    
 

more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.