zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

МЗ стартира проект за подобряване на здравния контрол върху търговията с химикали и храни



София, 19 декември 2005, здраве.bg

Днес Министерството на здравеопазването официално стартира туининг проект по програма ФАР “Подобряване на здравния контрол върху търговията с химични вещества, препарати и продукти, на контрола върху новите храни и техните съставки, както и върху облъчените храни и хранителните съставки”.
Проектът е на обща стойност 1,02 млн. евро (около 1,98 млн. лв.) и ще се изпълнява в периода декември 2005 – октомври 2007 г. Негови получатели са Министерството на здравеопазването и Министерството на земеделието и горите.
Срещата ще бъде открита от заместник-министрите на здравеопазването д-р Атанас Додов и д-р Валери Цеков, от представители на Делегацията на Европейската комисия в България и на посолството на Австрия.
Проектът ще подготви Министерството на здравеопазването и другите контролни органи да прилагат хармонизираното европейско законодателство в тази област. Основната цел е да се гарантира защитата на потребителите от опасни химикали и надеждността на новите/генетично-модифицираните и облъчените храни на пазара, в съответствие с изискванията на ЕС. Това ще се постигне чрез двата основни компонента на проекта:
- Подобряване на системата на здравен контрол върху търговията с химични вещества, препарати и продукти;
- Подобряване на контрола върху новите/генетично-модифицираните храни и техните съставки, както и на контрола върху облъчените храни и хранителните съставки.
Предвижда се проектът да засили капацитета на институциите за гарантиране на безопасността на химикалите и храните и да насърчи сътрудничеството на правителствения и неправителствения сектор в тази област.
Основни партньори по проекта са Министерството на здравеопазването и Министерството на земеделието и горите. В дейностите ще участват и Националният център по опазване на общественото здраве, Националният център по радиобиология и радиационна защита, Националната лаборатория за контрол на облъчените храни и Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве.
С тях ще си сътрудничат...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.