zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Наднорменото тегло - по-вредно за мъжетеНаднорменото тегло - по-вредно за мъжете

За мъжкия пол опасностите възникват по-бързо, но и при жените те не са по-малки, твърди изследване.

здраве.bg

Затлъстяването е проблем номер едно в много от развитите страни по света. Въпреки пропагандата за здравословен начин на живот, процентът на хора с наднормено тегло продължава да нараства както сред жените, така и сред мъжете. А за представителите на силния пол последствията са по-тежки, съобщава BBC.

Немски учени от Hospital Reinier de Graaf Groep откриха, че при пълните мъже запасът от жизнени сили, издържливост и способността за преработването на въглехидратите са по-малки, отколкото при жените. Като цяло независимо от пола хората с наднормено тегло са застрашени от риск от заболяване от диабет от втори тип с 80 пъти повече от останалите. Но мъжете поподат в рисковата група по-бързо от жените.

Издържливостта на представителките на слабия пол с наднормено тегло учените обясняват с различното разпределение на мастните наслоявания - ако при жените те се натрупват в долната част на тялото (бедра, корем), то при мъжете те се натрупват в горната. За жената това е по-скоро естествено натрупване на мазнини и нейното тяло е приспособено за такова “складиране”, свързано с детеродните й функции.

При мъжете прекомерното количество мазнини води до нарушения в обвяната на веществата, до развитието на белодробни и сърдечни болести. Учените напомнят, че никога не е късно да се започнат диети и занимания със спорт, но това трябва да стане под лекарско наблюдение.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.