zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ваксините срещу грип може да не стигнат тази година



5 октомври 2006, dnevnik.bg
четете още в dnevnik.bg


Възможно е тази година да има недостиг на противогрипни ваксини, съобщи в сряда шефът на епидемиологичния отдел в здравното министерство д-р Ангел Кунчев. От Асоциацията на европейските производители на ваксини в сряда са потвърдили, че имат технологични затруднения при т.нар. добив от вируса "Уисконсин", което пък пречи на производството.

Очаква се точно този нов за Европа щам да предизвика тази година епидемията в България, обясни ръководителят на Националната лаборатория по грип и остри респираторни заболявания доц. Росица Коцева. Освен "Уисконсин" в страната вероятно ще се разпространяват и познатите щамове "Нова Каледония" и "Малайзия". И трите са включени в новите ваксини, които вече се продават в аптечната мрежа.

Щамът "Уисконсин" досега не е циркулирал в Европа, което означава, че хората не са си изградили имунитет, обясни д-р Кунчев. Въпреки това очакванията са за среднотежка епидемия, която ще пламне през януари-февруари. Най-подходящият период за имунизация е октомври-ноември, припомниха епидемиолозите. Те препоръчват възрастните хора над 65 години, хроничноболните и децата, които посещават ясли и градини, да се ваксинират. Ще предложим на здравната каса да плаща поне частично имунизациите на рисковите групи пациенти, но това вероятно ще може да стане едва през 2008 г., обясни д-р Кунчев. Във всички страни в Европа ваксините за възрастните хора и децата се поемат от здравните фондове. Експертите припомниха, че съществуват и други начини за предпазване от грип. Д-р Кунчев препоръча имуностимулаторите, които са в наличност във всички аптеки.

В момента в страната все още грип няма. Леко са се увеличили респираторните заболявания, което е обичайно за сезона, допълни д-р Кунчев.

Опасността от възникване на пандемия от птичи грип все още не е отпаднала, съобщиха специалистите. Според доц. Коцева обаче това едва ли ще стане тази година, защото мутациите на вируса все още не позволяват той да се предава от човек на човек.

Лили ВОЙНОВА

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    превенция    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.