zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

В началото всички сме били тъмнокожи



Ключът към бялата кожа е един единствен ген.

19 декември 2005, здраве.bg

Цветът на кожата на европейците може би е станал бял, след като техните предшественици са мигрирали от Африка, поради една единствена мутация между 3-те милиарда генетични "записа", които съставляват човешкия геном, съобщиха учени, цитирани от сп. Science.
Тази мутация обяснява отчасти мистерията за промяната в цвета на човешката кожа през последните 50 хиляди години, когато съвременният човек се е преселил от Африка в другите части на Земята.
“Тази констатация поставя под съмнение досегашната концепция за човешките раси”, казва един от авторите на статията, професорът по антропология и генетика Марк Шрайвър.
При хората, както и при много животни, цветът на кожата се определя от меланина или по-точно от размера и количеството на оцветяващите гранули (наречени меланозоми) в клетките. Хората от бялата раса имат по-малко по количество и по-малки по размери такива гранули.
Тъмното оцветяване на кожата е закономерния процес, защото при почти всички гръбначни животни, в това число и човекът, естественият процес на пигментация е към потъмняване.
“По-подразбиране всички ние сме тъмнокожи, казват учените от екипа и добавят: Такова изследване променя концепциите из основи, защото показва как съвременните хора са произлезли от африканските си предшественици и са се разселили в останалата част на света”.
Настоящото изследване отчита единствено процеса на промяна на пигментацията при европейците – промените настъпили при предшествениците на днешното население на Азия и Америка може би се дължат на промяна в друг ген.
"Светлата кожа абсорбира повече витамин Д, който заздравява костите, се казва в статията, но пък тъмната кожа отразява по-добре вредното ултравиолетово лъчене, т.е. е по-подходяща за топлия климат." Последното потвърждава концепцията на Дарвин за естествения подбор, също както и фактът, че много хора от северозападна Европа имат мутация на ген, което им позволява да усвояват по-добре лактозата.
"Всъщност границите между расите са много по-тънки, отколкото изглеждат...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.