zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Учени откриха тайната на “испанката”Грипната пандемия през 1918-1919 г. остава най-голямата и до сега.

3 октомври 2006, здраве.bg

Световната здравна организация публикува в списание Nature данни за изясняване на причините за смъртоносния испански грип, отнел живота на около 20 милиона души през 1918-1919 г.
Американски учени са провели експеримент с вируса, причинил най-голямата досега в историята грипна пандемия и са установили, че той провокира реакция на имунната система, заради която учените предполагат, че тялото започва да унищожава собствените си клетки и така този вид грип става особено опасен.
Въпреки че в историята този грипен вирус с щам H1N1 е останал освен като “испански” и като “свински”, специалистите са почти единодушни, че най-вероятно хората са го прихванали от птици.
Според проф. Пол Хънтър от Университета в Източна Англия “испанката” и птичият грип убиват по един и същ начин: “Това е изключително мъчителна смърт, а разликата мужду двата вируса засега е, че днешният не е развил способността да се предава от човек на човек”.
Учените ще повторят експеримента, като отделят повече внимание на въпросите, свързани с имунната система: защо тя реагира толкова силно, но не убива вируса.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.