zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

На всеки 5 години умират 1,5 милиона деца поради липса на питейна вода2 октомври 2006, здраве.bg

Поради липсата на питейна вода в света на всеки 5 години умират повече от 1,5 милиона деца, съобщи в свой доклад УНИЦЕФ. Около 425 милиона деца на възраст до 18 години са лишени от достъпа до безопасна питейна вода, а около 980 милиона нямат възможността да ползват базисните санаторни норми.

Изискването за осигураване на минимални санаторни изисквания към населението на планетата е една от главните цели на ООН, която се зае с този проблем още през 1990 г. В резултат на нейната работа 1,2 милиарда души на планетата вече пият безопасна за живота вода.

УНИЦЕФ отбелязва прогрес в страните на Латинска Америка, Южна Азия и карибските държави, които 10 години след поставената цел осигуриха на своите граждани достъпа до чиста питейна вода и минимални санаторни условия. Все още обаче 10% от населението на Земята няма възможност да пие годна за това вода и е подложено на риска от масови епидемии.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.