zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Между меломанията и наркоманията има връзкаНай-склонни към употреба на забранени средства са любителите на хип-хопа, хауса, транса и R&B.

27 септември 2006, здраве.bg

Изследване, проведено от британски социолози, разкрива интересна връзка между музикалните предпочитания и начина на живот на хората. Според учените от Университетския колеж в Лондон (University College London) пагубното пристрастие към наркотиците далеч не е свойствено само на младите, предпочитащи клубната музика, но и на любителите на класическа и оперна музика.
Все пак най-често наркотици употребяват представителите на т.н. “клубно движение”, особено на такива негови направления като House, R&B, Trance.
Резултатите от изследването, публикувани в British Medical Journal показват, че над 1/4 от любителите на класическата музика са пробвали хашиш, докато привържениците на оперното пеене предпочитат да употребяват халюциногенни гъби.
Оказва се, че и сред поклонниците на блуса нивото на престъпност е високо, но най-антисоциални са представителите на “хип-хопа”. Те не само влизат в групата с един от най-високите показатели за пристрастие към наркотиците, но и водят безразборен полов живот.
Според изследването, и порядъчният гражданин в повечето случаи може да бъде определен като меломан. Тази група се отличава с най-нисък показател за броя на извършените престъпления и за броя на желаещите да “разширят своето съзнание” чрез забранени за употреба средства.
По време на изследването са били анкетирани повече от 2500 души. Доктор Адриан Норт, ръководител на екипа от учени смята, че получените резултати “нагледно демонстрират влиянието на музиката върху нашия живот. И изводите не са утешителни, тъй като съвременните музикални течения способстват за нарастване броя на наркоманите и престъпниците”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.