zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Организмът сам се защитава, когато не харесва някои храниОрганизмът сам се защитава, когато не харесва някои храни

Солта понякога е и естествено предпазно средство, използвано от тялото и сигнал за внимание.

Липсата на апетит за някои хранителни продукти може да е защитен механизъм.

здраве.bg

Някои хора имат като че ли вродена неприязън към някои видове зеленчуци и нямат никакво желание да ги консумират, независимо от формата, в която са приготвени.

Според американски учени от частния научно-изследователски институт Monell Chemical Senses Center във Филаделфия това се дължи на “вътрешния глас на тялото”, който се стреми да ни диктува какво, колко и под каква форма да консумираме.

Авторите на изследването - Мери Сандел и Пол Бреслин твърдят, че тези, които буквално мразят зеленчуците, инстинктивно се предпазват от недостига на йод и от предизвикваните от това нарушения в работата на щитовидната жлеза.
Много зеленчуци, преди всичко броколите, кореноплодните и хрянът съдържат относително голямо количество глюкозинолати, които възпрепятстват образуването на органичните съединения на йода в организма и техния достъп до щитовидната жлеза.

Без съединенията на йода щитовидната жлеза не може да функционира нормално. Затова и в отделни части на света, където има недостиг на храни от нерастителен произход, т.е. има недостиг на йод, много хора страдат от увеличаване на щитовидната жлеза.
При силно изразен недостиг на йод се забавя умственото развитие на децата, което с увеличаване на възрастта не може да се компенсира.

Горчивият вкус е предупредителен сигнал

Учените са открили върху езика рецептор на вкуса, който определя горчивите вещества, а в отделни случаи реагира на глюкозинолатите. При част от участниците в изследването са били открити по два гена, отговарящи за този рецептор. Те са възприемали зеленчуците, съдържащи глюкозинолати, еднозначно като горчиви. Други участници, които са имали един ген, отговорящ за особеното възприятие на вкуса, са определили тези зеленчуци като малко горчиви. Останалите, които не са притежавали подобен ген, въобще не са почувствали горчивина.

Специалистите подчертават, че повече от 1 милиард души по света в момента са застрашени от недостиг на йод. Затова...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.