zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Направиха първата в света трансплантация на пенис



20 септември 2006, здраве.bg

Китайски лекари съобщиха, че са провели успешно първата в света операция по присаждането на мъжки полов орган. 44-годишният пациент е получил органа от 22-годишен младеж с мозъчна смърт в резултат на авария.
Хирурзите съобщават, че 10 дни след операцията болният вече е можел самостоятелно да уринира. Лекарите обаче признаха, че донорският член е бил премахнат 2 седмици след трансплантацията заради “сериозни психологични проблеми на реципиента с неговата жена”.
Въпреки, че мъжки полови органи са пришивани не веднъж, това е първият случай на трансплантация на полов член. По време на сложната 15-часова операция лекарите са съединили нервните влакна и кръвоносните съдове на донорския орган с основата на пениса на пострадалия.
Анализите показват, че донорският пенис добре се снабдявал с кръв и след 10 дни болният е бил в състояние да уринира сам без катетър, съобщава изданието Europеan Urology.
Лекарите твърдят, че за възстановяване на нервната чувствителност е необходимо повече време и няма никаква гаранция, че реципиентът ще може да се занимава със секс, но тепърва предстои да бъдат изследвани психологическите последици от подобен вид операция.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    aлтернативи    любопитно    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.