zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

И на четиридесет не е късно да се започне със спорта



19 септември 2006, здраве.bg

Оказва се, че дори и след 40 години можем да подобрим физическото си здраве с помощта на минимални физически натоварвания. Заниманията със спорт на средна възраст са полезни за запазване на стройна и подвижна фигура в продължение на много години, сочи изследване на учени от Лондонския университетски колеж (University College London), наблюдавали в продължение на 9 години повече от 6400 мъже и жени на възраст от 39 до 63 години.
При резултатите са били отчитани фактори като общо здравословно състояние, история на заболяванията, начин на живот и характерни навици, а също и общественият статус на участниците.

Участниците са били разделени на 3 групи: активни, умерено активни (занимаващи се със спорт около 2,5 часа седмично) и недостатъчно аквивни - малко подвижни, водещи заседнал начин на живот.

Резултатите от изследването показват, че дори тези представители от първата и втора група, които в началото на експеримента са били с лоши здравословни показатели, са успели да подобрят състоянието на своето здраве.

Учените са убедени, че заниманията със спорт, дори и в минимално количество, са жизнено необходими, твърди BBC. Просто за хората над 40-те е препоръчително да се консултират със своя лекар преди да започнат да подлагат тялото си на по-значителни физически натоварвания.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.