zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диетата на Аткинс не е полезна при бременност



Всяко небалансирано хранене е вредно за организма на бъдещата майка, твърдят специалисти.

здраве.bg

Диетата на Аткинс предполага неограничено употребяване на месо и мазнини и изключва всякакви въглехидрати като сладки и тестени изделия, дори сладки плодове и зеленчуци като морковите например. В някои случаи тя позволява бързо да се отслабне, като се запази мускулната маса. Книгите на доктор Аткинс и днес са бестселъри в много страни на света, а неговата диета е особено популярна сред хората от висшето общество.

В края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век някои лекари смятаха, че тази диета способства за хармоничното формиране на организма на бъдещото дете като го прави по-здраво. Днес обаче мненията все повече клонят в обратна посока.

Учени от университетите в Единбург (University of Edinburgh) и Саутхемптън (University of Southampton) са изследвали около 1000 души, родили се в края на 60-те години на миналия век. По време на бременността си техните майки са спазвали популярната тогава диета на Аткинс.

Резултатите показват, че много от хората на възраст 30-35 години са с повишено ниво на кръвно налягане и хормони на стреса, отклонения в нивото на захар в кръвта – все фактори за повишен риск от развитието на диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Ръководителят на изследването доктор Ребека Рейнолдс заявява пред BBC, че когато бъдещата майка спазва небалансирана по състав на продуктите диета, в нейния организъм се повишава изработването на хормони на стреса, а това влияе върху плода още от първите дни на неговото развитие и върху здравето на детето през целия му живот.

Между другото много привърженици на диетата на д-р Аткинс, “забравят” да споменат или съзнателно не обръщат внимание върху факта, че самият доктор е страдал от затлъстяване - при ръст 180 см той е тежал 117 кг, имал е високо кръвно и проблеми със сърцето.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.