zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Настъпването на климакса зависи от датата на ражданеМенопаузата настъпва най-рано при жените, родени през пролетта, установиха учени.

14 септември 2006, здраве.bg

С разлика от 2-3 години може да варира периодът на настъпване на климакса при жените в зависимост от годишния сезон, през който са родени, установи изследване на италиански учени от Университета на Модена (Università di Modena e Reggio Emilia).
Обобщените данни от над 3000 жени показват, че при родените през март менопаузата настъпва на около 48-годишна възраст, а при родените през октомври – не по-рано от 50-та година.
Учените все още търсят обяснението на този феномен, като настоящото им мнение е, че в различните части на света тези цифри могат да варират, защото най-вероятно са свързани с климатичните условия и типа живот, който жените водят, включително теглото и евентуалните им вредни навици.
Друга предполагаема причина са сезонните колебания в нивото на хормона мелатонин, който регулира биологичните ритми на човешкия организъм.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.