zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Рибната храна намалява риска от алергии при децата12 септември 2006, здраве.bg

Децата, започнали да ядат риба през първата си година, са по-малко склонни към алергия, отколкото тези, в чието хранене не са включвани рибни ястия, показват данните от ново изследване, съобщи BBC.

Шведски учени са изследвали около 3000 деца на възраст до 4 години и са установили, че тези, които са консумирали риба на възраст под 12 месеца, се разболяват по-рядко от бронхиална астма, алергични ринити и дерматити.

Възможно е употребата на риба и намаляването на риска от алергия да не са пряко свързани, но резултатите от изследването съвпадат с данните за това, че омега-3 ненаситените киселини спомагат за правилното развитие на имунната система.

Понижено ниво на алергичност се наблюдава и при децата на майките, приемали по време на бременност капсули с рибено масло.

Обикновено педиатрите препоръчват след 6-ия месец в менюто на детето да се въвеждат постепенно твърди видове храни. Някои специалисти обаче съветват да не се дава риба на деца, чиито родители страдат от алергия.
В Швеция тези препоръки бяха отменени още през 2003 г.

Засега медицината не разполага с достатъчно данни за създаването на специална детска диета, предотвратяваща алергиите, но се предполага, че понижена склонност към алергия при децата може да се постигне, ако майката, още докато носи плода, употребява храни с по-голямо съдържание на ненаситени мастни киселини.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    9 месеца    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.