Yale University School of Medicine) и университета"> Yale" />
zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откъде започват нашите мисли и чувства?Учени установиха кои са първите неврони, участвали в кората на главния мозък.

5 септември 2006, здраве.bg

Изследователи от Йелското медицинско училище (Yale University School
of Medicine
) и университета Оксфорд (University of Oxford) съобщиха, че са открили първите неврони, които са участвали в развитието на кората на главния мозък. Данните от изследването, публикувани в списание Neuroscience, показват, че първите неврони или “предшествениците”, както ги наричат учените, се появяват в зародиша на 31 ден след оплождането, т.е. много по-рано, отколкото се смяташе досега и дълго преди формирането на ръцете, краката и очите.
Специалистите твърдят, че тези неврони предшестват развитието на всички останали видове клетки на кората на главния мозък, която е отговорна за човешкото познание, играейки съществена роля във възприятието, паметта, мислителния процес, владеенето на език, умствените способности като цяло, интелекта и съзнанието.
Кората се състои от 20 милиарда неврони, което съставя 40% от теглото на нашия мозък.
Авторите предполагат, че невроните-предшественици са предходни образувания, способстващи за развитието на определени области на кората на главния мозък, отговарящи за познавателните функции.
Следваща цел в изследванията на екипа е определянето на произхода на нервната стволова клетка, нейния генотип и ролята й в процеса на развитието.
Точното определяне на ранното развитие на кората на главния мозък може да помогне в разбирането, а по-късно и в лечението на много заболявания, свързани с развитието на по-висока функция на мозъка от типа на аутизъм, шизофрения, детска епилепсия, дислексия, т.е. във всичко свързано със забавянето в умственото развитие.
По този начин ще може да се обясни как се е развил човешкият мозък за разлика от мозъка на другите видове, населяващи нашата планета.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.