zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Шоколада: плюсове и минусиШоколада: плюсове и минуси

Със сладкото удоволствие трябва да се внимава, особено вечер преди сън.

Колкото повече какао, толкова по-добре.

здраве.bg

В шоколада се съдържат голямо количество физиологично активни вещества, включително теобромин и кофеин. Те стимулират сърдечносъдовата и нервната системи.

Шоколадът повишава настроението, като стимулира производството на хормона на радостта – серотонин. Освен това, в умерени количества шоколадът действа успокояващо на организма.

Плюсове: шоколадът стимулира нервната и сърдечносъдовата система и защитава от вредното действие на свободните радикали.

Минуси: шоколадът води до превъзбуда преди сън и може да предизвика главоболие.

В него се съдържа голямо количество полифеноли – флавоноиди, чието количество в един блок шоколад се развняват на пет ябълки, четири чаши чай или две чаши червено вино.

Флавоноидите възпрепятстват отлагането на плаки по стените на кръвоносните съдове и по този начин предпазват от инсулт и инфаркт.

Още една разновидност на съдържащите се в шоколада полифеноли са катехините. Те са мощни антиоксиданти, т.е. помагат да организма в борбата срещу свободните радикали.

В шоколада тяхното съдържание е няколко пъти по-високо отколкото в зеления чай, който до скоро се считаше за лидер по съдържание на катехини (53 мг в 100 г срещу 14 г в 100 мл).

Съдържащата се в какаовото масло стеаринова киселина (до 70%) понижава равнището на холестерола в кръвта.

Към вредните съставки на шоколада следва да се отнесе танинът. Той може да предизвика главоболие у хора с вече стеснени в резултат на отлагания кръвоносни съдове, а употребата на шоколад пред сън може да доведе до безсъние и несвоевременна бодрост.

Една особеност – тъй като всички изброени положителни качества на шоколада се дължат на съдържащото се в какаовите зърна, избирайте варианти с максимално съдържание на какао. Такъв е например горещия шоколад, в който количеството какао следва да е поне 70%.

И още нещо – в шоколадът не трябва да има никаква друга мазнина освен тази от какаовото масло.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.