zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Индексът на телесното тегло не е точен показател за риска от инфаркт



здраве.bg

По последни данни, индексът на телесната маса (ИТМ) не бива да се счита като точен показател за риска от сърдечно-съдови заболявания, тъй като чрез него не е възможно да се направи разлика между мускулната тъкан и мастните натрупвания.

За да се определи ИТМ теглото в килограми трябва да се раздели на ръста в метри, повдигнат на квадрат. ИТМ от 18,5 до 24,9 се счита за нормален, над 25 е показател за наднормено тегло, а над 30 – за наличие на затлъстяване.

Учени от Клиниката Мейо (Mayo Clinic) са обобщили данни от над 40 изследвания, в които са участвали повече от 250 хиляди пациенти.
Според резултатите хората с ИТМ 30-35 страдат от сърдечно-съдови заболявания по-рядко, отколкото тези с ИТМ под 20.

Франсиско Лопес-Хименес (Francisco Lopez-Jimenez), ръководител на изследването съобщава, че настоящите резултати потвърждават тяхното подозрение за това, че ИТМ всъщност е “неинформативен показател за здравето на човек”.

Според специалистите от клиниката много по-важни по отношение риска от сърдечно-съдови заболявания са например обиколката на талията и бедрата, защото те по-точно отчитат съотношението между мускулната тъкан и натрупаните мазнини.

Мнението на американските учени се потвърждава и от британско изследване на специалисти от Лондонската школа по хигиена и тропична медицина, които твърдят, че ИМТ особено при по-възрастните хора не може изобщо да се смята за показател по отношение риска от сърдечни заболявания, докато обемът на талията и бедрата показват т.нар. абдоминално натрупване, т.е. количеството мазнини, натрупани около корема.

Те привеждат и пример, че един спортист с ръст 188 см и тегло 104 кг ще има същия ИТМ като при човек със същия ръст и тегло, но със заседнал начин на живот. Което обаче съвсем не означава, че рискът от поява на сърдечно-съдово заболявания при двамата е еднакъв. Ако им бъдат измерени обиколките на талията и бедрата, разликата веднага ще бъде налице.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.