zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Настинката на работа е първа крачка към инфарктаДори лекото неразположение е достатъчна причина да останем у дома, смятат специалисти.

28 август 2006, здраве.bg

Хората, които ходят на работа, независимо от това, че са болни, увеличават по този начин двойно риска от сърдечни заболявания, твърди десетгодишно британско изследване, цитирано от BBC.
Дори такива наглед безобидни състояния като настинката натоварват сърцето допълнително – особено ако заболелият не си остане в къщи и не си почива, посочват учените.
Според данните, събрани от специалистите от University College London, от 30% до 40% от тези, които продължават да ходят на работа, независимо от лошото си здравословно състояние, в следващите години показват двойно повишена податливост на сърдечно-съдови заболявания.
Учените подчертават, че тази зависимост се наблюдава при всички групи от населението, като без значение в случая са дори фактори като тютюнопушене и употреба на алкохол: “Данните показват, че стресът, който натоварва в такова състояние сърдечно-съдовата система, е самостоятелен фактор, независещ от останалите условия”.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    
 

more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.