zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Изследваха остеоартрозата на генетично ниво



От това най-често ставно заболяване страдат около 16% от хората.

25 август 2006, здраве.bg

... , неправилната стойка на тялото, заниманията с някои видове спорт (скокове, бягане или вдигане на тежести).

Какво става при остеоартрозата
Най-просто казано ускорява се “стареенето” на ставния хрущял. Той губи своята елестичност, ставните повърхности стават грапави и неравни, върху тях се появяват пукнатини. На някои места хрущялът може да се протрие дотолкова, че да се открие костта.
По-късно към артрозата се присъединява възпаление, в отговор на което се извършва нарастване на костната тъкан. Ставите започват да боледуват и да се деформират. Преди всичко се поразяват тазобедрените и колянните стави, но също така на шийната и поясната част на гръбначния стълб, ставите на пръстите на ръцете.

Симптоми на остеоартрозата
Началото на болестта се съпровожда от изпуквания при резки движения на ставите и неприятни усещания при свиване. Ако болестта не се лекува, болката се появява при всяко движение. При остеоартроза на тазобедрената става болката се движи от горната част на бедрото към коляното, което особено силно се чувства при ходене. Страдащите от артроза на коленете изпитват болки при слизане по стълби, а при артроза на раменната става - трудно вдигат и свалят ръка.
Постепенно болестта прогресира и всяко движение започва да причинява нетърпима болка, а ставата се деформира и губи своята подвижност. На този етап все още е възможно да се премахне възпалението и да се намали болката, но е невъзможно да се възстанови повреденият хрущял.
Обикновено остеоартрозата се развива бавно и започва с поражение на една става, но след известно време процесът обхваща и други стави - по-често тези, които са поемали повишеното физическо натоварване за да разтоварят първоначално заболялата става.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.