zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

3,6% от случаите на рак в света се дължат на алкохола



Същевременно умереното количество алкохол намалява риска от сърдечно-съдови и други заболявания.

7 август 2006, здраве.bg

Международен научен колектив публикува отчет от проведените изследвания, според които 3.6% от случаите на рак в света са свързани с употребата на алкохол.
Доктор Паоло Бофета от Международната агенция за изследване на раковите заболявания (International Agency for Research on Cancer - IARC) в Лион (Франция), която е част от структурата на Световната здравна организация, заедно с колегите си съобщи, че е “установена причинно-следствена връзка между употребата на алкохол и развитието на рака на устната кухина, хранопровода, стомаха, правото черво, черния дроб, дихателните пътища и женската гърда”.
В своето изследване учените са анализирали статистическите данни за заболяванията от рак за 2002 г. и правят извода, че алкохолът предизвиква рак на храносмилателната система при около 60% от мъжете и рак на гърдата при приблизително 60% от жените.
Установено е също, че заболеваемостта от рак в следствие на употребата на алкохол е най-голяма в Централна и Източна Европа.
Специалистите добавят, че” има сериозни доказателства за това, че умерената употреба на алкохол намалява риска от развитието на заболявания на сърцето, мозъчни кръвоизливи, болести на жлъчката”. Затова те съветват рискът от възникването на рак от алкохола да се разглежда заедно със свидетелствата, че алкохолът помага да се избавим от множество други болести.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.