zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

По-високи, по-здрави, по-умни - така сме се променили за последните 100 години



Това обаче почти не се дължи на напредъка в науката и технологиите, смятат учени.

2 август 2006, здраве.bg

... 13% от хората, достигнали 65-годишна възраст през 1900 година, са можели да разчитат, че ще доживеят до 85 години. Днес около половината от 65-годишните знаят, че ще живеят поне толкова. Освен това хората са се променили и във физически план: мъжете са почти с 10 см по-високи от своите предци и с 25 кг по-тежки.
Съвременните хора, които са на средна възраст, са първото поколение, което израсна с ваксини в детска възраст и се лекува с помощта на антибиотици. Учените предполагат, че тези хора ще живеят по-дълго и ще страдат по-малко, отколкото предходните поколения.
Учените твърдят, че продължителността на живот се увеличава и благодарение на медицината, която с напредването си успява да компенсира влошените в много отношения условия на живот.
Специалистите са категорични, че различия сега и преди 100 г. несъмнено има, но все още трябва да се намери отговор на въпроса защо това е така. Междувременно те предупреждават, че е илюзия да се смята, че урбанизацията и напредъка на науката правят живота на човека по-лесен, а съответно и по-дълъг.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    55+    любопитно    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.