zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

По-високи, по-здрави, по-умни - така сме се променили за последните 100 години



Това обаче почти не се дължи на напредъка в науката и технологиите, смятат учени.

2 август 2006, здраве.bg

През 19 век хората към 40-50 годишна възраст са се разболявали от определени хронични болести, udjf най-често са страдали от болести на белите дробове, сърцето и черния дроб и са умирали на възраст средно между 50 и 60 години.
Днес ситуацията е коренно променена. Съвременните изследвания показват, че сегашният човек с твърде много се различава от хората, които са живели преди само 100 години. Роберт Фогел и екип от Чикагския университет обясняват, че за последните 100 години човешките същества са преживели “своего рода уникална еволюция”, цитира в своя статия учения италианския вестник La Repubblica.
Тези различия не водят до промени на генно ниво, а се проявяват само на телесно ниво: хората стават по-високи и живеят по-дълго.
От последните изследвания става ясно, че много хронични заболявания като сърдечно-съдовите, белодробните и заболяванията на ставите се появяват средно с 10-25 години по-късно в сравнение с миналото.
Освен това възрастните хора днес по-малко боледуват. И това, според проф. Фогел, не се дължи толкова на факта, че медицината е станала по-ефективна, а на това, че човешкият организъм е станал по-здрав. Човешкият мозък също прогресира: средният коефициент за умствено развитие се повишава, а резултатите от изследванията показват, че старческото слабоумие в преклонна възраст се регистрира все по-рядко през последните години”.
Причините за тези неочаквани изменения от части се обясняват и с подобряването на нивото на медицинското обслужване - намаляването броя на сърдечно-съдовите заболявания води до намаляване случаите на проблеми с паметта и мисленето в напреднала възраст. Много учени са склонни да допуснат, че сърдечно-съдовите заболявания са способни да предизвикат и болестта на Алцхаймер.
Всички тези резултати се регистрират не само в САЩ, но и във Финландия, Великобритания, Швеция и Нидерландия. Подобни изменения се фиксират и в развиващите се страни, сочи италианския вестник. Само...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    55+    любопитно    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.