zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Количеството бактерии в морската вода е много над известнотоТова е констатацията на биолози, работещи по международен проект за изследване на морския живот.

здраве.bg

20 хиляди различни видове бактерии в 1 литър вода, вместо очакваните 2 хиляди откриха учените, работещи по международния проект “Описване на морския живот” (Census of Marine Life - COML). В своите изследвания те използват изключително модерна техника, която бързо идентифицира различните микроорганизми по малки фрагменти от ДНК.

Пробите на водата са взети от различни морета и океани и от различна дълбочина. Новата технология вече е дала възможност да се открият във водата необичайни съвсем нови видове микроби, чието евентуално въздействие върху човешкия организъм тепърва ще трябва да се изследва.

“Тази работа просто срива всички предишни оценки за бактериалното разнообразие в моретата. Броят на различните видове бактерии може да достигне 10 милиона, вместо днешните 5, което показва, че има още много да учим”, признава доктор Мичел Соджин (Mitchell Sogin) от лабораторията на морските биолози в Масачузетс (http://www.mbl.edu/), един от участниците в програмата COML.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.