zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Запечената и приготвената на грил риба предпазва от аритмияПри пържената риба този ефект липсва, посочва изследване.

1 август 2006, здраве.bg

Рибата тон и другите видове мазна риба, запечени или приготвени на грил, способстват за поддържането на нормален сърдечен ритъм, смятат изследователите от Харвардското медицинско училище Harvard Medical School .

Учени под ръководството на Дариуш Мозафариан (Dariush Mozaffarian) са изследвали взаимовръзката между употребата на риба (богата на омега-3 мастни киселини) и характера на измененията на електрокардиограмата (ЕКГ).

В изследването, започнато още през 1989-1990 година, са взели участие повече от 5000 души на възраст над 65 години. Доброволците са били интервюирани във връзка с начина на приготвяне на рибата, която те консумират, като периодично на всички е направена ЕКГ.

Резултатите, публикувани в Journal of the American College of Cardiology, показват, че приготвената на грил или запечена риба (най-вече тон и други по-мазни видове риба) способстват за забавянето на сърдечния ритъм и за нормализирането на редица показатели за електрическата активност на сърцето.
Благоприятният ефект е особено забележим при хората, които употребяват рибни ястия минимум 1-2 пъти седмично.

Употребата на риба, пържена в мазнина, в частност и рибните сандвичи от заведенията за бързо хранене, не оказват влияние върху сърдечния ритъм, съобщава Мозафариан.
Според учените, полезното действие на запечената риба и рибата, приготвена на грил, е свързано с влиянието на омега-3 мастните киселини. Изследването потвърждава и данните за това, че пържената риба не е източник на тези вещества.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.