zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Запечената и приготвената на грил риба предпазва от аритмия



При пържената риба този ефект липсва, посочва изследване.

1 август 2006, здраве.bg

Рибата тон и другите видове мазна риба, запечени или приготвени на грил, способстват за поддържането на нормален сърдечен ритъм, смятат изследователите от Харвардското медицинско училище Harvard Medical School .

Учени под ръководството на Дариуш Мозафариан (Dariush Mozaffarian) са изследвали взаимовръзката между употребата на риба (богата на омега-3 мастни киселини) и характера на измененията на електрокардиограмата (ЕКГ).

В изследването, започнато още през 1989-1990 година, са взели участие повече от 5000 души на възраст над 65 години. Доброволците са били интервюирани във връзка с начина на приготвяне на рибата, която те консумират, като периодично на всички е направена ЕКГ.

Резултатите, публикувани в Journal of the American College of Cardiology, показват, че приготвената на грил или запечена риба (най-вече тон и други по-мазни видове риба) способстват за забавянето на сърдечния ритъм и за нормализирането на редица показатели за електрическата активност на сърцето.
Благоприятният ефект е особено забележим при хората, които употребяват рибни ястия минимум 1-2 пъти седмично.

Употребата на риба, пържена в мазнина, в частност и рибните сандвичи от заведенията за бързо хранене, не оказват влияние върху сърдечния ритъм, съобщава Мозафариан.
Според учените, полезното действие на запечената риба и рибата, приготвена на грил, е свързано с влиянието на омега-3 мастните киселини. Изследването потвърждава и данните за това, че пържената риба не е източник на тези вещества.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.