zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Импотентността е предвестник на исхемична болест на сърцето



Еректилната дисфункция и ИБС имат много общи причини.

25 юли 2006, здраве.bg

Импотентността може да се смята за предвестник на исхемичната болест на сърцето (ИБС), твърдят италиански учени от Университета в Милано, цитирани от Би Би Си. Според тяхно изследване, нарушения в потентността се появяват 2-3 години преди появата на симптомите на ИБС, което е още една посока за наблюдение върху здравето на мъжете, страдащи от сексуални проблеми.

Учените са изследвали 285 мъже с различни форма на ИБС и са констатирали, че при поражение на няколко коронарни артерии, нарушения в потентността са се срещали 4 пъти по-често, отколкото при поражение на една коронарна артерия.

93% от мъжете с нарушение в ерекцията и ИБС са разказали, че потентността при тях се е намалила от 1 до 3 години преди възникването на сърдечно-съдово заболяване.

Данните показват, че 322 милиона мъже по света страдат от нарушения в потентността, а еректилната дисфункция и ИБС имат много общи фактори: захарен диабет, пушене, хипертония, висок холестерол, затлъстяване, депресия, заседнал начин на живот.

Еректилната дисфункция достига 75% сред мъжете с потвърдена диагноза на ИБС. Данните свидетелстват, че сексуалните проблеми са на практика една от формите на сърдечно-съдовите заболявания, която предшества други проявления, в частност исхемичната болест на сърцето.
Италианските специалисти съветват всички мъже с еректилна дисфункция, но без проявление на ИБС, да си направят подробни изследвания за скрити форми на сърдечно-съдови заболявания и да търсят варианти за промяна в начина на живот.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    секс и здраве    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.