zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо не отслабвам



Защо не отслабвам

8 причини да не можете да свалите излишното тегло.

dieti.info
четете още в dieti.info


... наистина искате да свалите някой килограм, ще трябва да се откажете от този навик. На мястото на похапванията между основните хранения, най-полезни ще ви бъдат плодовете - ябълка, портокал, дори морков.

Причина 5: Пренебрегвате пълнозърнестия хляб.

А той не се прави от брашно, богат е на целулоза, сложни въглехидрати, витамини и микроелементи. Обичайните рафинирани хлебни изделия съдържат значително повече мазнини, захар, сол, вредни добавки и консерванти.
Изход: откажете се от белия хляб в полза на пълнозърнестия и овесените ядки.

Причина 6: Употребявате твърде малко калций.

Калцият заздравява костите и намалява риска от остеопороза – това е добре известен факт. По-малко хора обаче знаят, че този микроелемент спомага и за намаляване на теглото. Доказано е, че, за да запазим костите си здрави и да се преборим ефективно с излишните килограми, е необходимо да получаваме 1000-1200 мг калций дневно, при това желателно с храната.
Затова: изпивайте ежедневно 4 чаши мляко (по-добре нискомаслено) - това ще удовлетвори ежедневната ви потребност от калций. Млякото може да се замени с портокалов сок. Изварата, повечето риби, киселото мляко, нискомасленият кашкавал, смокините, морковите, ябълките също са добър източник на калций.

Причина 7: Не оценявате достатъчно бобовите култури.

Соята, грахът и фасулът са превъзходен източник на растителни белтъчини, целулоза и сложни въглехидрати, при това напълно лишени от наситени мазнини и холестерол.
Препоръчително е този тип храна да присъства всекидневно в храната – поне по веднъж..

Причина 8: Мислите, че не можете да живеете без захар.

Средно по статистика всеки човек употребява около 80 кг захар годишно. 75% от захарта се съдържа в продукти като бонбоните, сладките, подсладеното мляко, газираните напитки и т.н.
Вместо да се “глезите” с подобни лакомства всеки ден, поставете си като правило: сладко - веднъж седмично. Ако четете внимателно етикетите на храните, няма да е толкова...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    психология    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.